Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlatuška aneb V jakém stavu se k nám dostávají kočky

V polovině července přijala kolegyně Dáša z václavického depozita kočičku, jejíž zdravotní stav demonstruje výsledky stále populárního přístupu majitelů venkovních koček "Kočku netřeba krmit, postará se o sebe sama."  Kočku jsme pojmenovali Zlatuška a zde je pár obrázků a slov o ní:

Asi je to kočka matka – hubená, vychrtlá, měla asi velké zranění pravé tváře – svěšené dolní víčko pravého oka (ale jinak je oko v pořádku), hnisající rány. Už dostala od doktorky antibiotika, nejdříve injekčně, nyní dávám už druhý týden tablety, mastičku do oka a hojivou emulzi na ty jizvy. Kočka je téměř bez zubů, má jen pravý špičák a vzadu po jedné stoličce dole i nahoře. Doktorka ji hodnotí jako starší kočku – snad 8 a více, ale těžko prý říci. Snad pozná více podle dělohy, až ji bude kastrovat, ale nejdříve ji musíme dostat do kondice. Tvář má zjizvenou, ztuhlou, ale doktorka říkala, že ta kůže časem změkne a zvláční a snad by to mělo být v pořádku. Zuby asi nemá déle, protože dásně jsou v pořádku – žádné živé rány. Během té doby, co je u mne, jí ještě natekla spodní čelist - nebyl to otok, ale nahromaděný hnis, asi to pak vlivem antibiotik prasklo a vyteklo. Nyní je to na pohmat bez hnisavých ložisek.

Zlatuska - zraneni na tvari

Dávám jí hodně z konzerv;  zase musím uvařit kuřata, hlavně, aby to měla hodně měkké jídlo. Jinak by to byla pěkná kočička- tříbarevná – je na hlavě černá, na krku má žlutý flek a hřbet je čokoládově hnědý, spodek a tváře bílé. Byla plachá, ale nechá se ošetřovat, mohu ji nosit a nebrání se, je hodná -  taková oddaná, zranění se pomaličku hojí. Psů se nebojí, klidně na ně kouká, když ji mám v náručí, mohou ji i očuchat. Nožičky má jak hůlčičky hubené. Také jsem jí dala do uší ten gel proti ušnímu svrabu. Chodí na záchodek, čůrá a kadí tuhé bobky, tak tohle je dobré. Ze začátku hodně pila - první dny celou misku, ale teď už normál, asi měla zprvu hodně horkost. Antibiotika zabrala, tak je jí lépe. Spí v přenosce, kterou jsem dala do karanténní klece. Je to fajn, kdy ji vezu k doktorce, tak ji nemusím nahánět, ona tam v ní vždycky leží. A když dám do misky jídlo, zatímco vybírám stelivo, už jde jíst. Tak už si zvyká.

Tribarevna Zlatuska

Zlatuška pochází z lokality, kde se pohybuje více plachých koček, které sice mají majitele, ale ten se o ně nestará. Pokusíme se ho přemluvit k odchytu a kastraci populace. Bude to perná práce, a vzhledem k předpokládanému zdravotnímu stavu koček také dost nevděčná a nákladná. Chcete-li nás v naší práci podpořit, můžete poslat libovolně vysoký (a z daňového základu odečitatelný) finanční příspěvek na náš transparentní účet 2801108301 / 2010 u Fio Bank.

Další fotografie Zlatušky najdete v jejím fotoalbu  na Kočky-online.cz.